Annons

Förslag: Ny utbildning ska ge 37 000 nya lärare

Lärarnas riksförbund vill se ett nytt lärarprogram. Det ska locka dem med relevant utbildning och obehöriga i skolan att vidareutbilda sig till lärare, skriver förbundsordförande Åsa Fahlén på DN Debatt.
Utbildning • Publicerad 1 november 2020
"Vad som krävs är modiga politiker med förmågan att tänka långsiktigt", skriver Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas riksförbund, på DN Debatt. Arkivbild.
"Vad som krävs är modiga politiker med förmågan att tänka långsiktigt", skriver Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas riksförbund, på DN Debatt. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

År 2033 kommer det att saknas cirka 45 000 lärare enligt Skolverkets prognos. Nu föreslår Lärarnas riksförbund en ny reform för att få bukt med problemet.

Enligt förbundets beräkningar finns det 578 000 personer i Sverige som tillhör "lärarreserven", det vill säga att de har en utbildning som kan vara relevant för att vidareutbilda sig till lärare. Av dessa arbetar redan 9 000 inom skolan som obehöriga.

Annons

"Om 5 procent av lärarreserven och samtliga obehöriga inom skolan vidareutbildar sig blir det ett tillskott på 37 000 legitimerade lärare och förskollärare", skriver Fahlén på DN Debatt.

För att klara av att utbilda så många lärare utöver den ordinarie lärarutbildningen föreslår LR ett nytt kompletterande lärarprogram som ska ersätta dagens olika alternativ av snabbspår till läraryrket.

Det ska fånga upp dem som har en sådan bakgrund att de inte behöver genomgå en hel ordinarie lärarutbildning. Det ska också riktas mot legitimerade lärare som vill bli behöriga i fler ämnen, samt lärare med utländsk examen som vill undervisa i Sverige.

Åsa Fahlén poängterar dock att det krävs fler åtgärder för att fylla rekryteringsbehoven. Hon vill bland annat att lärarnas löner ska höjas och deras arbetsbelastning minska så att yrket blir mer åtråvärt.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons