Annons

Forskare: Så kan snön i skidbacken bäst räddas

En snöfattig vinter och en stundande sportlovskris gör att skidanläggningar ser sig om efter nya lösningar att få snö i backarna. Och ny forskning kan hjälpa dem på traven.
Miljö • Publicerad 9 februari 2020
Vallåsens skidanläggning vid Hallandsåsen utanför Våxtorp i februari förra året. Arkivbild.
Vallåsens skidanläggning vid Hallandsåsen utanför Våxtorp i februari förra året. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

När milda vintrar resulterar i barmark kan rutiner för snösparande rädda skidorterna i mellersta och södra Sverige. Så mycket som 70–85 procent av en välisolerad snöhög kan bevaras till nästkommande säsong – och redan på 1980-talet började man att spara snö från vintern till senare tillfällen.

Metoden som användes då, att täcka snön man vill spara med sågspån, verkar fortfarande vara ett av de mest effektiva sätten att bevara det vita guldet. Det visar ny forskning från Luleå universitet.

"Billigare och bättre"

Annons

En forskargrupp där har genom laboratorietester undersökt hur väl olika material isolerar och bevarar snö. Bland kandidaterna fanns bland annat det traditionella sågspånet, bark, nya syntetiska material och billig, och välanvänd, textilduk. I Sverige används förutom tyg främst träbaserade material så som bark och spån.

"Vår forskning visar att sågspån är väldigt bra för snölagring. Vi har faktiskt inte hittat något som är billigare eller bättre", säger Nina Lintzén, biträdande universitetslektor i geoteknik vid Luleå tekniska universitet, i ett pressmeddelande.

I Halmstadsbacken på Vallåsen har man tidigare år sparat snö med hjälp av duk. Att använda spån där blir knepigt, förklarar platschefen Jesper Malmquist.

– Spån är svårt att lägga i en backe och kräver många vändor med traktorer, vilket förutsätter en bra bärighet. Fördelen med duk är att det är lätt att rulla på och av den i backen, så vi slipper flytta snön för långt, säger han.

Förra vintern mild

Men från fjolåret har ingen snö sparats. Vintern blev för mild och i slutet av säsongen fanns ingen snö kvar. Däremot har anläggningen med hjälp av snöfabriker producerat snö sedan september och sedan bevarat den med hjälp av duk.

– Den snön täckt vi av och fraktar ut nu. Det handlar om en 30 000 kvadratmetersbacke som vi täcker med snö i ett snittdjup om en meter.

TT: Sparar ni den snön till nästa säsong?

– Planen är att kunna ha öppet över sportlovet. Och troligtvis, nej. Vi kommer att hålla öppet och köra så länge snön håller snarare. Men blir det kallare, så kommer vi självklart att producera mer och spara all snö vi kan, säger han.

Hilda Djupenström/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons