Annons

Försäkringskassan vill utreda bidragsbrott

Brott • Publicerad 4 november 2020
Nils Öberg, generaldirektör för Försäkringskassan. Arkivbild.
Nils Öberg, generaldirektör för Försäkringskassan. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Det svenska välfärdssystemet har blivit en attraktiv måltavla för brottslig verksamhet. Därför behöver Försäkringskassans resurser mot så kallade bidragsbrott stärkas, skriver myndighetens generaldirektör Nils Öberg på Dagens Nyheters debattsida.

Myndigheten vill på egen hand utreda brott mot socialförsäkringssystemet. Ungefär 4 000 sådana ärenden uppstår varje år och då lämnas material vidare till polisen. Ytterst få av dessa leder till lagföring. Den detaljerade kunskap som krävs för att utreda dessa avancerade brott har inte rättsväsendet, enligt Nils Öberg. På samma sätt som Skatteverket har en enhet som utreder skattebrott borde Försäkringskassan få en enhet som utreder bidragsbrott.

Dessutom vill han att sekretessen mellan myndigheter avskaffas i högre grad, och där krävs enligt Öberg ett systemskifte. Därutöver måste Försäkringskassan direkt kunna kräva att felaktiga utbetalningar återbetalas utan att behöva gå genom domstol som i dag, enligt kassans chef.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons