Annons

"Förnybart" drivmedel inte alls fossilfritt

Drivmedlet HVO100 – det miljöbränsle som i dag säljs mest i Sverige – marknadsförs som helt förnybart. Men egentligen är bränslet inte alls fossilfritt, visar en granskning från av de största leverantörerna och producenterna på den svenska marknaden.
Miljö • Publicerad 5 maj 2021
HVO100 marknadsförs som helt fossilfritt. Arkivbild.
HVO100 marknadsförs som helt fossilfritt. Arkivbild.Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT

Företag som använder HVO100 marknadsför i sin tur sina transporter som fossilfria, däribland Arla, Ikea och Instabox.

Enligt TV4 Nyheterna medför processen med vilken drivmedlet framställs att koldioxid bildas. Råvaran, exempelvis fett från slakterier eller restauranger, behandlas med vätgas som tillverkats med hjälp av naturgas som borrats upp ur marken – och i den processen bildas koldioxiden ifråga.

Annons

Enligt granskningen rör det sig om upp till 22 procent av det "fossilfria" bränslet som faktiskt är fossilt.

Problemet ligger i just den metod som används för framställningen. Tomas Kåberger, professor i industriell energipolicy, uppger till tv-kanalen att det finns alternativ.

– Vätgas behöver inte produceras från fossila bränslen, utan kan produceras från förnybar el. Om bara de ekonomiska styrmedlen verkade i den riktningen så skulle det här vara en av de industriella processer där den förnybara vätgasen först skulle användas, säger han.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons