Annons

Formell begäran från USA att Assange utlämnas

Storbritannien • Publicerad 11 juni 2019
Wikileaksgrundaren Julian Assange. Arkivbild.Foto: Matt Dunham/AP/TT

USA:s justitiedepartement har nu lämnat in en formell begäran om att Storbritannien lämnar ut Wikileaksgrundaren Julian Assange, som bland annat misstänks för att ha brutit mot landets spionerilagar.

– Vi har nu tagit emot den kompletta begäran om utlämning, säger en talesperson för det brittiska departementet för inre säkerhet.

Annons

Assange avtjänar ett fängelsestraff på 50 veckor för att 2012 ha brutit mot borgensbestämmelser sedan Sverige begärt honom häktad för sexualbrott.

I april 2010 publicerade Wikileaks en video från en amerikansk helikopterattack där flera civila skjuts ihjäl i Irak – en händelse som dittills tystats ned. Därefter fortsatte Wikileaks att publicera hemliga amerikanska dokument, främst om USA:s förehavanden i Afghanistan och Irak.

Enligt det amerikanska åtalet samarbetade Assange med den tidigare underrättelseanalytikern Chelsea Manning för att få tillgång till de hemliga dokumenten.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons