Annons

Kristillstånd i Sydafrika på grund av elkris

Sydafrika • Publicerad 10 februari 2023
Sydafrikas president Cyril Ramaphosa under sitt tal till nationen.
Sydafrikas president Cyril Ramaphosa under sitt tal till nationen.Foto: AP/TT

Sydafrikas president Cyril Ramaphosa har förklarat landet i nationellt kristillstånd i ett försök att ta kommandot över den elkris som hotar den afrikanska kontinentens mest industrialiserade ekonomi.

Sydafrika har i flera år plågats av elavbrott och omfattande mörkläggningar på grund av korruption, bristande infrastruktur och åldrande energiverk, och på senare tid har problemen ökat ytterligare.

Annons

– Vi förklarar därför ett nationellt kristillstånd för att svara på elkrisen och dess effekter, sade Ramaphosa på torsdagen i sitt årliga tal till nationen.

Genom att förklara nationellt kristillstånd – som träder i kraft med omedelbar verkan – kan resurser frigöras snabbt för att dra i gång olika energiinsatser.

– Extraordinära omständigheter kräver extraordinära insatser, sade Ramapahosa, vars tal blev försenat på grund av protester av medlemmar i det vänsterpopulistiska oppositionspartiet Ekonomiska frihetskämpar (EFF).

EFF har under flera år haft för vana att avbryta och protestera under Sydafrikas presidents årliga tala till nationen.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons