Annons

Företagsklimatet är stabilt

Mönsterås kommuns företagsklimat får än en gång mycket bra betyg. Men det är svårt att behålla en topplacering och det finns områden som man ska ta tag i för att bli ännu bättre
Nyheter • Publicerad 22 mars 2005

MÖNSTERÅS

På måndagen presenterade Svenskt näringsliv sin senaste undersökning om det lokala företagsklimatet. Synpunkter från 146 företagare och 40 politiker i kommunfullmäktige ligger till grund.

Annons

Mönsterås har länge hävdat sig väl i undersökningen och hållit sig bland de bästa i Sverige. Kommunen får också fortsatt högt betyg, även om det

i vissa frågor har skett en liten tillbakagång. Å andra sidan har man fått högre betyg än tidigare inom andra områden.

"Se vad vi kan förbättra"

- Det är väldigt bra att Svenskt näringsliv gör de här undersökningarna. Nu ska vi titta igenom detta och se vad vi kan förbättra, säger kommunalrådet Roland Åkesson (c).

I undersökningen har det ställts en mängd frågor, om allt från allmänhetens och politikernas attityder gentemot före-tagarna till kommunens service och infrastrukturen.

En ny fråga som företagarna fick i år var om de vill att deras företag ska växa på orten. 71 procent svarade ja. Av de som sade nej, angav många att de är nöjda med företagets storlek. 16 procent uppgav att de inte vågar anställa och 14 procent menade att det är svårt att hitta kompetent arbetskraft.

Av de som vill att företaget ska växa svarade många att det krävs sänkta skatter och arbetsgivaravgift om så ska ske.

Ett exempel på vad som fått bättre betyg den här gången är samarbetet mellan företagen och grundskolan. Där gjorde man en satsning förra året som har gett utslag. Men fortfarande efterlyser företagarna bättre samverkan med gymnasiet.

- Företagen tycker att det är väldigt viktigt med samverkan med skolan, säger Malin Wehlin, biträdande regionchef för Svenskt näringsliv.

Det ordnades också en utbildningsdag för tjänstemän och politiker och det kan ligga bakom att företagen tycker att byråkratin har minskat.

Annons

Beträffande osund konkurrens från kommunen och kommunens upphandling finns det dock en del att göra, av företagarnas svar att döma.

Regelstyrd kommun

- Vi är tyvärr väldigt regelstyrda när det gäller upphandlingar, säger Roland Åkesson.

Men det är ett område man kommer att prioritera. Han tror att en utbildningsdag kring upphandling behövs, då kommunen kan informera om regler, men också för att företag kan få lära sig att bli bättre på att lägga vinnande anbud.

Politikernas svar på frågorna om företagsklimatet har jämförts med företagarnas uppfattning, och resultatet visar att de båda grupperna är överens om väldigt mycket.

En utökad dialog mellan politiker och företagare är något man ska sträva mer efter.

Vilken rankningsplats Mönsterås får bland landets kommuner förblir en hemlighet fram till i maj.

ÅSA BOREFUR

Åsa Borefur
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons