Annons

Företagen alltmer oroliga för framtiden

Företagen blir snabbt mer oroliga för framtiden, visar Svenskt Näringslivs företagarpanel. Framtidsutsikterna har inte varit så mörka på 14 år.
Ekonomi • Publicerad 8 december 2022
Mindre försäljning, investeringar och anställda, tror allt fler av företagen. Arkivbild.
Mindre försäljning, investeringar och anställda, tror allt fler av företagen. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg /TT

Drygt 5 000 företag – både små och stora, och fördelade på olika sektorer och län – har svarat på frågorna om hur de ser på försäljning, investeringar och antalet anställda framöver.

27 procent av de svarande tror att försäljningen kommer att vara lägre. 35 procent tror att den kommer att vara oförändrad, och 33 procent tror att de kommer att sälja mer. Det är en tydlig och snabb nedgång i framtidstron, inte sedan 2008 har så många sett minskade försäljningsvolymer framför sig. Nedgången i framtidstro har dessutom gått mycket snabbt under 2022.

Annons

Men skillnaderna är stora i landet. Företagen i Norrbotten tror att försäljningen kommer att öka. I Gävleborg är framtidsutsikterna för försäljning dystrast i landet.

24 procent av de tillfrågade företagen i landet tror att investeringarna kommer att vara lägre.

Antalet anställda kommer också att minska. 19 procent av företagen tror att de kommer att ha färre anställda om tolv månader. Här är det de stora företagen som ser störst minskning framför sig, och de branscher som är mest pessimistiska är besöksnäring, tillverkning/industri och handel. Företagen i Stockholm har minst behov av personalneddragningar, medan Gävleborg, Kalmar och Jämtland är mest pessimistiska.

Här har också framtidstron förändrats snabbt. För ett halvår sedan var det en mycket liten andel som såg behov av personalminskningar.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons