Annons

Företag anklagas: "Krävde få lön tillbaka"

En underentreprenör vid bygget av Västlänken i Göteborg anklagas för att ha tvingat anställda att betala tillbaka en del av lönen.
Nu bryter NCC entreprenörens kontrakt, rapporterar .
Arbete • Publicerad 9 april 2021
Anställda hos det utländska entreprenörsföretaget tvingades återbetala en del av lönen strax efter att de fått den, enligt anklagelserna. Nu bryter NCC med det utpekade företaget vid Västlänken-bygget. Arkivbild.Foto: Vidar Ruud/NTB/TT

Det utländska företaget har haft ett 80-tal anställda vid projektet man arbetat med för byggkoncernen NCC, i samband med tågtunneln Västlänken.

Tre anställda har polisanmält att de under lång tid tvingats betala tillbaka en betydande del av sin nettolön varje månad. Entreprenören svarade med att avskeda trion och polisanmäla dem för försök till utpressning.

Annons

Men nu har NCC gjort en egen utredning, som bekräftar den bild de tre anmälarna gett. Följden blir att NCC bryter kontraktet med underentreprenören.

– De misstänks ha brutit mot vår uppförandekod, och en samlad bedömning är att vi inte längre har förtroende för företaget, säger Nils Bjelm, divisionschef på NCC, till SVT Västnytt.

En chef på det utpekade företaget erbjöd de tre anmälarna en "överenskommelse", om de spelade in en film där de drog tillbaka sina anklagelser. Chefen säger dock till SVT att han agerade på eget bevåg, och att företagets vd tog avstånd från detta sätt att hantera konflikten.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons