Annons

Föräldrar oroas av hög personalomsättning

Föräldraföreningen på förskolan Stenröset i Lindås anser att den höga personalomsättningen är ett stort problem som påverkar barnen negativt.
Lindås • Publicerad 25 april 2019
Föräldraföreningen på förskolan Stenröset i Lindås ser med oro på den höga personalomsättningen.
Föräldraföreningen på förskolan Stenröset i Lindås ser med oro på den höga personalomsättningen.Foto: Peter Lejon

Föräldraföreningen har kontaktat tidningen, bland annat för att man inte anser att man får gehör för sina synpunkter när man kommunicerar saken med förskolecheferna.

Vi träffar två föräldrar från föreningen.

Annons

– Problemet med personalomsättningen blir bara större och större. Det påverkar barnen, och vi känner inte att man prioriterar barnen i diskussionen kring personal. Man väljer att leta efter ny personal istället för att anställa fungerande, bra personal, säger en av de två föräldrar som har kontaktat tidningen.

Det finns idag två kommunala förskolor i Lindås; Stenröset och Mikaelsgården. Därtill finns föräldrakooperativet Lilla Hjärtat.

Mikaelsgården tillkom härom året och enligt föräldrarna har den mer erfarna personalen placerats där.

– Vi förstår att kommunen i första hand vill anställa personal med utbildning, men om det är svårt att rekrytera utbildade förskollärare är det viktigt att anställa personal som är motiverad och vill jobba. Man kan också plugga till förskollärare och studera till det samtidigt. Det finns också ett ventilationsproblem på Stenröset som har gjort att personal har fått söka andra jobb för att man inte klarar av den dåliga luften.

De yngsta förskolebarnen går på Stenröset medan de äldre är på Mikaelsgården. Det är drygt 40 barn på respektive förskola.

Föräldrarna har, efter uppmaning från personal på Stenröset, stött på förskolecheferna om detta, men upplever inte att man har fått gehör.

– Det finns också problem med utemiljöerna. Under skyddsronder under de senaste åren har det gjorts flera påpekanden, men problemen har inte åtgärdats, säger en annan förälder.

Det är Inga-Lill Sandqvist som är chef för de kommunala förskolorna i Lindås.

Förskolechef Inga-Lill Sandqvist
Förskolechef Inga-Lill SandqvistFoto: Peter Lejon

– Vi har ett problem med hög personalomsättning och vi har ett inbokat möte om bland annat detta den 9 maj. Det är svårt att rekrytera utbildad personal och så är det överallt, säger Inga-Lill Sandqvist.

Två förskollärare har rekryterats till Lindås till hösten.

Annons

–Det kommer att vara förskollärare på alla avdelningar till hösten. Det har det tyvärr inte varit under en period.

För fyra år sedan fanns det drygt 200 förskolebarn i kommunen.

– Nu har vi totalt 440 förskolebarn. Antalet barn har ökat mycket överallt och utbildningarna har inte hunnit med, så det finns ett underskott på förskollärare.

– Vad gäller utemiljöer och ventilation är det tekniska kontoret som har det ansvaret. Vi stöter på om detta regelbundet och vad gäller ventilationen på Stenröset vet jag att tekniska har gjort en inspektion, men jag har inte fått återkoppling om när problemet ska åtgärdas, säger Inga-Lill Sandqvist.

Peter LejonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons