Annons

För- och efternamn förväxlade i tusentals pass

Inte nog med att kötiderna för att få nytt pass är extremt långa. Nu har även för- och efternamn förväxlats i 20 000 nya pass, rapporterar .
Samhälle • Publicerad 1 april 2022
Många är det som vill skaffa nytt pass just nu. Arkivbild.
Många är det som vill skaffa nytt pass just nu. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

– Vi har fått information om att det finns ett antal pass där man har skrivit efternamnet på förnamnets plats, säger Stefan Marcopoulos, pressekreterare vid polisens nationella mediecenter, till tidningen.

Felet består i att namnen på de omkring 20 000 nytillverkade passen bytt plats på det första uppslaget. Enligt polisen ska passens funktionalitet inte påverkas.

Annons

– Det är godkänt och kan användas i både EU och internationellt, säger Marcopoulos.

Han vet dock inte om det går att söka visum med det felaktiga passet.

– Jag vet inte hur det fungerar i alla sådana fall.

Den som fått ett pass med omvänd namnordning kan boka en ny tid hos polisen kostnadsfritt, men får då ställa sig i kö på nytt.

Kötiderna för att skaffa pass har i år blivit ovanligt långa eftersom många valt att skjuta på förnyandet under pandemin. Vid TT:s undersökning i slutet av mars var exempelvis första lediga tid i Stockholm den 12 september och den 21 december i Linköping.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons