Annons

"Folk dör i brist på mediciner"

Stålverket Azovstal i Mariupol har attackerats i veckor av ryska styrkor.
I en desperat video vädjar en sjukvårdare om hjälp.
Ukraina • Publicerad 6 maj 2022
Rök stiger från det sönderbombade stålverket i Azovstal i Mariupol i sydöstra Ukraina.
Rök stiger från det sönderbombade stålverket i Azovstal i Mariupol i sydöstra Ukraina.Foto: Alexei Alexandrov/AP/TT

Hundratals civila – varav omkring 30 barn – tros vara kvar i det sönderbombade stålverket Azovstal i den sargade hamnstaden Mariupol i sydöstra Ukraina.

En ny fordonskolonn samordnad av FN är på väg till staden för att försöka att evakuera fler civila på fredagsmorgonen.

Annons

Tillsammans med ukrainska soldater har de gömt sig i stålverkets kulvertar och skyddsrum i veckor och situationen blir allt mer desperat. Området är det sista i staden som fortfarande kontrolleras av ukrainska styrkor och en man som inte uppger sitt namn, men beskriver sig som sjukvårdare, berättar i en kort video om misären.

– Folk dör, några av skottskador, några av hunger. De dör i vånda, av brist på mediciner och på grund av fruktansvärda förhållanden. Tiden rinner ut och jag vet inte om det kommer att bli någon morgondag, säger han enligt CNN.

"Beskjuts ständigt"

Mannen uppger att han hjälper till att vårda folk inne i Azovstal.

– Det gör ont att se folk dö i ens armar, bara för att det saknas antibiotika.

Han säger att han är krimtatar och muslim och vädjar till Turkiets president Recep Tayyip Erdogan att hjälpa de instängda i stålverket.

– Vi beskjuts ständigt från luften, havet och land. Jag ber dig att undsätta människor, även soldater, from Azovstal, för att få ett stopp på den här mardrömmen.

"400 sjukhus förstörda"

Det är inte bara inne i Azovstal som det råder brist på mediciner. President Volodymyr Zelenskyj uppger i sitt dagliga videotal på torsdagskvällen att det råder "katastrofal" brist på sjukvård och läkemedel i ukrainska områden som ockuperas av Ryssland.

– Även de enklaste medicinerna saknas, säger Zelenskyj.

Under kriget har närmare 400 sjukhus och vårdinrättningar förstörts, enligt Zelenskyj, som uppger att cancerpatienter inte får vård och att det saknas insulin till diabetiker i områden som kontrolleras av ryska styrkor. Det är även brist på antibiotika, säger presidenten.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons