Annons

Följ havsfågeln – från ägg till klipphopp

Djur • Publicerad 3 juni 2021
Sillgrisslorna kan bli över 45 år gamla, lever i par och återkommer till Stora Karlsö för att häcka år efter år.
Sillgrisslorna kan bli över 45 år gamla, lever i par och återkommer till Stora Karlsö för att häcka år efter år.Foto: Joakim Odelberg/WWF

Vid tre veckors ålder hoppar sillgrisslornas ungar från trettio meter höga klippor till sina pappor i havet. Nu kan intresserade följa havsfåglarnas liv vid Stora Karlsö väster om Gotland, för tredje året i rad.

Forskningsprojektet "Havsfåglar i Östersjön" har med stöd av Världsnaturfonden (WWF) satt upp kameror, som direktsänder på WWF:s hemsida mellan den 3 juni och 10 juli.

Annons

Kolonin på Stora Karlsö är Sveriges största med cirka 20 000 par sillgrisslor. Forskarna vill nu lära sig mer om fåglarnas parning, ruvning och matning av ungar. Man hoppas att tittarna ska hjälpa till genom att ta foton och rapportera in vad de ser.

Tidigare år har det visat sig att ruvande sillgrisslor ibland drabbas av värmestress. Forskarna såg också att fåglarna fortsatte para sig under ruvningen, vilket kan tyda på att en del av dem är otrogna.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons