Annons

FN: Vita soldater inblandade i massaker i Mali

Mali • Publicerad 5 augusti 2022
Maliska soldater, som inte har koppling till fallet. Arkivbild.
Maliska soldater, som inte har koppling till fallet. Arkivbild.Foto: Jerome Delay/AP/TT

Ljushyade och maliska soldater var inblandade när 33 civila dödades i Mali i mars, enligt en FN-rapport som nyhetsbyrån AFP har tagit del av.

De dödade, 29 mauretanier och fyra malier, hittades nära byn Robinet El Ataye i regionen Segou. 33 civila hade tidigare misshandlats och blivit bortförda från byn.

Annons

En diplomatkälla uppger för AFP att de vita soldaterna som var inblandade i dödsfallen är soldater från den ökända ryska legosoldatgruppen Wagner. Wagnergruppen beräknas bestå av runt 5 000 soldater, och misstänks för krigsbrott i Mali, Libyen och Syrien.

Den svenska försvarsmakten har haft verksamhet i Mali sedan 2014. I mars meddelade regeringen att man vill att hela svenska FN-styrkan ska ha lämnat Mali sista juni 2023.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons