Annons

FN: Ukraina har också skuld i vårdhemsattack

Två veckor efter att Ryssland den 24 februari inlett sitt anfallskrig mot Ukraina attackerades ett vårdhem i den östliga regionen Luhansk. Många civila dödades.
I en ny FN-rapport om den dödliga attacken får även Ukraina hård kritik.
Ukraina • Publicerad 9 juli 2022
En ukrainsk soldat i Luhansk. Arkivbild.Foto: Oleksandr Ratushniak/AP/TT

Många äldre och funktionshindrade – varav flera sängbundna – blev i samband med attacken fast inomhus utan tillgång till vatten eller elektricitet. Angreppet ledde till att en brand startade i boendet, och runt 50 människor som inte kunde förflytta sig själva bedöms ha mist livet i attacken.

Attacken ägde rum den 11 mars och under det mycket brutala krig som då pågått i två veckor stod vårdhemsattacken ändå ut som oerhört grym. Ukraina anklagade Ryssland för att ha dödat cirka 50 civila i ett brutalt och oprovocerat angrepp.

Annons

Men i en rapport från FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter ges också Ukraina en stor skuld för händelsen. Slutsatsen motiveras i rapporten med att ukrainska soldater dagarna före attacken positionerat sig inne i vårdhemmet och därmed i praktiken gjort byggnaden till ett mål för de ryska angriparna.

Minst 21 av de 71 personer – patienter och personal – som befann sig i vårdhemmet lyckades fly och överlevde attacken.

I FN-rapporten pekas varken Ryssland eller Ukraina ut som krigsförbrytare när det gäller den ryska attacken. Men slutsatsen dras att slaget vid vårdhemmet i Luhansk blev en symbol för FN:s oro för det potentiella användandet av "mänskliga sköldar" i krigssituationer.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons