Annons

FN slår hungerlarm i Somalia

Somalia • Publicerad 5 juni 2019
FN larmar för att Somalia drabbas av en ovanlig torkeperiod. Arkivbild av kvinnor som väntar på mat och vatten vid en flyktinganläggning utanför Mogadishu, den 18 maj.
FN larmar för att Somalia drabbas av en ovanlig torkeperiod. Arkivbild av kvinnor som väntar på mat och vatten vid en flyktinganläggning utanför Mogadishu, den 18 maj.Foto: Farah Abdi Warsameh/AP/TT

Somalia står inför en allvarlig hungersnöd till följd av en av de värsta torkor som drabbat landet på flera decennier, varnar FN.

– Vad prognoserna sade skulle bli en vanlig regnig säsong i Somalia är nu en av de torraste som noterats på över 35 år, säger Mark Lowcock, biträdande generalsekreterare i humanitära frågor vid FN.

Annons

I september väntas 2,2 miljoner människor bli drabbade av svår hungersnöd i Somalia. Ytterligare 3,2 miljoner kommer få det svårt att få tag i grundläggande föda, enligt FN:s bedömning.

Det uteblivna regnet mellan april och juni följde på en redan relativt torr period mellan oktober och december.

– Samhällen som redan var sårbara med anledning av tidigare torkor står på nytt inför svår hungersnöd och vattenbrist och risk för dödliga smittsamma sjukdomar, säger Mark Lowcock.

FN har skjutit till nödbistånd till landet och till delar av grannländerna Etiopien och Kenya.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons