Annons

FN-oro för ryskt stopp av spannmål från Ukraina

FN varnar för ett nytt hot mot den globala livsmedelsförsörjningen sedan Ryssland begränsat antalet fartyg som tillåts att hämta upp spannmål från Ukraina.
Ukraina/Ryssland • Publicerad 2 juni 2023
Spannmål lastas på ett fartyg i en hamn i Ukraina. FN uttrycker oro för att Rysslands begränsning av antalet fartyg som får lämna Ukraina med spannmål kan vara en fara för den globala livsmedelsförsörjningen. Arkivbild.
Spannmål lastas på ett fartyg i en hamn i Ukraina. FN uttrycker oro för att Rysslands begränsning av antalet fartyg som får lämna Ukraina med spannmål kan vara en fara för den globala livsmedelsförsörjningen. Arkivbild.Foto: Andrew Kravchenko/AP/TT

FN:s talesperson Stephane Dujarric sade sig vara mycket bekymrad över att endast 33 fartyg lämnat Ukrainska hamnar i maj, vilket är hälften så många som i april.

Ryssland har informerat det center i Istanbul som koordinerar avtalet om spannmålsexport från Ukraina, att man beslutat begränsa antalet fartyg som får lasta i hamnen i Juzjne, nordöst om Odessa.

Annons

Ryssland uppger att begränsningarna kommer att gälla tills Ukraina möjliggör export av rysk ammoniak, som är en huvudingrediens i konstgödsel. Ryssland vill att Ukraina ska öppna den pipeline från den ryska staden Toljatti till den ukrainska hamnstaden Odessa, varifrån Ryssland exporterade ämnet före kriget.

Spannmålsavtalet för att tillåta export av spannmål från Ukraina medlades fram på initiativ av FN och Turkiet i slutet av juli i fjol. Avtalet öppnade för export av spannmål från Ukraina från hamnarna Odessa, Juzjne och Tjornomorsk.

Stephane Dujarric säger att Rysslands begränsningar skapar "en allvarlig situation". FN har presenterat ett förslag för att lösa de pågående problemen tillsammans med Ukraina och Ryssland.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj skrev på onsdagen på Twitter att hamnen i Juzjne är blockerad och att mer än 1,5 miljoner ton jordbruksprodukter väntar på att skeppas ut till åtminstone tio länder, inklusive Turkiet, Kina, Egypten och Bangladesh.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons