Annons

FN-möte Ukraina–Ryssland om spannmålsexport

Ryssland och Ukraina kommer att sända delegationer till Istanbul under onsdagen för att tillsammans med representanter för FN diskutera det låsta läget när det gäller spannmålsexport över Svarta havet.
Turkiet • Publicerad 12 juli 2022
Turkiets försvarsminister Hulusi Akar meddelar att delegationer från Ukraina och Ryssland på onsdagen kommer till Istanbul i Turkiet för ett möte om spannmålsexporten via Svarta havet. Arkivbild.Foto: Virginia Mayo/AP/TT

Enligt den turkiske försvarsministern Hulusi Akar kommer de tre länderna – Turkiet, Ryssland och Ukraina – att närvara med militärdelegationer.

Natolandet Turkiet har goda relationer med både Ryssland och Ukraina.

Annons

En talesperson för det ryska utrikesdepartementet understryker att Moskva reser till mötet med en lista med hårda krav.

– I våra rimliga villkor ingår möjligheten att kontrollera och genomsöka fartyg för att undvika smuggling av vapen, och Kiev måste lova att inte iscensätta några provokationer, säger departementets talesperson till den ryska nyhetsbyrån Interfax.

Talespersonen tillägger att FN kommer att närvara som "observatörer".

Men den ukrainska sidan tillskriver FN:s närvaro större betydelse.

– Vi är tacksamma gentemot FN:s generalsekreterare António Guterres för att han har agerat aktivt för att nå en lösning som kan garantera säkerheten för våra södra regioner, säger ukrainska UD:s talesperson.

Syftet med Istanbulmötet ska vara att på ett säkert sätt få igång exporten av spannmål i Svarta havet.

FN uppges ha ett förslag på gång som går ut på att öppna "säkra korridorer" från ukrainska hamnar.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons