Annons

FN: Helvetesliknande i libyska flyktingförvar

FN larmar om horribla förhållanden för afrikanska flyktingar som satts i förvar i Libyen. Samtidigt uppges hundratals migranter ha försvunnit från en statlig anläggning i landet.
Libyen • Publicerad 8 juni 2019
Arkivbild. En migrant håller en skål med pasta under en lunch i ett flyktingförvar i Libyen.Foto: Manu Brabo/AP/TT

Efter besök i flera av Libyens flyktingförvar uppger företrädare för FN:s högkommissarie för de mänskliga rättigheterna att de är djupt oroade för de förhållanden som migranterna och flyktingarna lever under.

I ett flyktingförvar vid staden Zintan, där det bor 654 flyktingar och migranter, beskriver FN levnadsförhållandena som omänskliga. De boende uppges bli utsatta för nedbrytande behandling, bestraffning och möjligtvis även tortyr.

Annons

– Vi hittade dem allvarligt undernärda med brist på vatten. De var inlåsta i överfulla lokaler som stank av skräp och avföring från de överfulla latrinerna, säger FN:s talesperson Rupert Colville.

Han berättar att flera bara fick ett mål mat om dagen, som bestod av 200 gram ren pasta. Över 400 eritreaner, varav mer än 130 var barn, uppges bara ha fått hälften av den ransonen.

Utbredd tuberkulos

Sedan september i fjol har 22 personer i Zintanförvaret avlidit av tuberkulos. Vid FN-besöket var 60 personer drabbade och inlåsta i en isolering som Colville beskriver som helvetesliknande.

– Tuberkulos behöver inte vara dödligt, men under de här förhållandena så är det uppenbart att människor dör av det och att fler riskerar att dö. Det här är en riktig kris, säger han.

Försvunna migranter

Sedan april har den libyska kustbevakningen skickat hundratals människor till en anläggning vid den libyska kuststaden Al-Khoms som drivs av det statliga departementet DCIM. Bland annat blev 203 personer ditskickade den 23 maj.

– DCIM säger nu att de bara har 30 migranter på sin anläggning, vilket är väldigt oroande då det har rapporterats om att migranter säljs som tvångsarbetare till smugglare, säger Rupert Colville.

Det har även rapporterats om att kvinnor säljs för att utnyttjas sexuellt. Rupert Colville kräver att libyska myndigheter omedelbart ska starta en utredning för att hitta de saknade personerna.

Libyen har blivit det huvudsakliga avreselandet för migranter som försöker korsa Medelhavet. Flyktingsmugglare har kunnat utnyttja det kaos som råder i landet sedan den tidigare diktatorn Muammar Gaddafi störtades 2011.

Fler än 75 000 människor har fördrivits i de senaste striderna och över 500 dödats, enligt Världshälsoorganisationen (WHO).

Inbördeskriget i Libyen står mellan krigsherren Khalifa Haftars styrkor och den av FN erkända regeringens armé.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons