Annons

FN: Här är länderna som kränkt arbetsrätten

FN-organet ILO har publicerat sin svarta lista över länder som kränkt arbetstagares rättigheter. Turkiet, Zimbabwe och Brasilien är några av de utpekade.
Schweiz • Publicerad 11 juni 2019
Statsminister Stefan Löfven (S), som i går talade under ILO:s årskonferens, föredrar skampåle framför strängare straff.
Statsminister Stefan Löfven (S), som i går talade under ILO:s årskonferens, föredrar skampåle framför strängare straff.Foto: Laurent Gillieron/AP/TT

Internationella arbetsorganisationen (ILO), som just nu håller konferens i Genève, presenterar varje år en lista över länder som har kränkt FN-organets konventioner. I år kommer 24 regeringar att kallas till ILO:s tillsynskommitté för att grillas om sin syn på arbetsrätten, rapporterar .

Bland annat anklagas Turkiet för att ha kränkt ILO:s kärnkonvention 87, som garanterar rätten till facklig organisering. Sedan kuppförsöket sommaren 2016 har landets regering förbjudit strejker och frihetsberövat fackliga ledare.

Annons

ILO har inga formella sanktionsmekanismer. Tanken är att den svarta listan ska fungera som en slags internationell skampåle, men om ett land trots uppsträckningen inte förbättrar sig väntar varken böter eller uteslutning.

Ibland höjs röster för att ge FN-organet skarpare verktyg. Men statsminister Stefan Löfven (S), som är på plats i Genève, försvarar den rådande ordningen.

– Kopplingen mellan ILO som ett normativt organ och ländernas lagstiftning är i rätt balans. Det skulle bli svårare att få länder att ratificera konventioner om det fanns hårdare straff, säger han till Arbetet Global.

Ivar Andersen/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons