Annons

FN-expert: Från dåligt till sämre i Belarus

Belarus redan dåliga situation för mänskliga rättigheter försämras ytterligare, varnar en FN-expert.
– Det går från dåligt till värre, säger Anaïs Marin, FN:s rapportör om mänskliga rättigheter i Belarus.
Belarus • Publicerad 3 mars 2023
Belarus president Aleksandr Lukasjenko. Arkivbild.
Belarus president Aleksandr Lukasjenko. Arkivbild.Foto: Tsvangirayi Mukwazhi/AP/TT

– Min bedömning av situationen för de mänskliga rättigheterna är att den dramatiskt har försämrats, säger Marin.

Hon och FN:s människorättsråd ska presentera uppgifter för rådet den här månaden om kränkningarna som utfördes i landet kring det omtvistade presidentvalet för tre år sedan.

Annons

Belarus ledare Aleksandr Lukasjenko slog, med stor hjälp från Ryssland, ned protester mot valet 2020 som hade riggats i Lukasjenkos favör.

Lukasjenko, som suttit vid makten i nästan tre decennier, är en viktig allierad till Rysslands president Vladimir Putin.

Marin säger att hon är oroad över att den "fortlöpande försämringen av situationen för mänskliga rättigheter i landet skulle kunna hamna under radarn".

Det har inte varit några omfattande demonstrationer i Belarus på mer än två år "på grund av att oberoende röster i landet har tystats", säger Marin.

Hon pekar på att landet har minst 1 400 politiska fångar och att 32 journalister och mediearbetare just nu är frihetsberövade i landet.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons