Annons

FN: Enormt oljeutsläpp nära förestående

Jemen • Publicerad 9 april 2022
Satellitbild som visar Safer, som ligger för ankar utanför Jemens kust. Arkivbild.
Satellitbild som visar Safer, som ligger för ankar utanför Jemens kust. Arkivbild.Foto: Maxar Technologies via AP/TT

FN äskar pengar för att stoppa en katastrof i Röda havet, nära den av Huthirebeller kontrollerade hamnen i al-Hudaydah i Jemen, där en oljetanker bärande 1,1 miljoner fat råolja legat för ankar utan underhåll i sju års tid.

Det 46 år gamla fartyget FSO Safer har oroat FN en längre tid och nu måste man agera "innan det är för sent".

Annons

Notan för att genomföra insatsen går på omkring 820 miljoner kronor, enligt FN:s beräkningar. Nu söker man internationellt stöd och donationer.

"Det finns en nära förestående risk att det inträffar ett stort oljeutsläpp, vilket leder till en humanitär och ekologisk katastrof vid ett land som redan lider under ett sjuårigt krig", skriver FN i ett uttalande.

Enligt FN kan ett oljeutsläpp leda till att ekosystem slås ut, att fiskeindustrin stoppas och att den viktiga hamnen i al-Hudaydah – en livlina för humanitärt stöd till det krigshärjade landet – stängs i sex månader.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons