Annons

FN: Covid har fördröjt utvecklingen fem år

FN • Publicerad 8 september 2022
Pekingbor i munskydd väntar på att få sina rutinmässiga covidtest tagna vid ett testcenter i den kinesiska huvudstaden.
Pekingbor i munskydd väntar på att få sina rutinmässiga covidtest tagna vid ett testcenter i den kinesiska huvudstaden.Foto: Andy Wong/AP/TT

En oförutsedd räcka av kriser – framför allt coronavirusets härjningar – har fördröjt människans utveckling fem år.

Enligt en rapport från FN:s utvecklingsprogram (UNDP) har pandemin lett till en global våg av ovisshet. För första gången sedan UNDP grundandes har organets Human Development Index, som ger ett mått på levnadsstandard, utbildningsnivåer och förväntad livslängd i världens länder, minskat två år i rad.

Annons

– Det betyder att vi dör tidigare, vi är mindre välutbildade och våra inkomster sjunker, säger UNDP-chefen Achim Steiner till AFP.

Indexet har stigit stadigt under årtionden, för att sedan sjunka under 2020 och 2021. Det har lett till att de kommande fem årens förväntade framsteg har utplånats, enligt rapporten.

Covid-19 pekas ut som den främsta orsaken till det globala bakslaget, men situationen har förvärrats av samtida politiska, ekonomiska och klimatrelaterade kriser världen över, konstaterar UNDP.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons