FN-chef: ”Vi ger inte upp om Zaida Catalán”

Brott Artikeln publicerades
Zaida Cataláns grav på Öland.
Zaida Cataláns grav på Öland.

En hög FN-chef garanterar nu att allt ska göras för att utreda vad som egentligen låg bakom morden på FN-experterna Zaida Catalán och Michael Sharp i Kongo-Kinshasa förra året.

Uppdrag granskning i Sveriges Television har avslöjat att en rapport av FN-utredaren Greg Starr inte tar upp uppgifter om att den kongolesiska regeringen var inblandad i morden på svenskan och amerikanen.

På torsdagen var Jean-Pierre Lacroix, chef för FN:s fredsbevarande insatser, i Saltsjöbaden utanför Stockholm på en fredskonferens. Där träffade han bland andra utrikesminister Margot Wallström (S) och Kongomorden togs upp.

– Vi är fast beslutna om att se till att det skipas rättvisa för Zaida och Michael. Jag garanterar att vi inte kommer att vila förrän det skett, sade han på en kort pressträff.

Lacroix hänvisar till en uppföljande rapport från FN:s specialåklagare i Kongo-Kinshasa, kanadensaren Robert Petit, samt att FN samarbetar med polisens mordutredare i Sverige respektive USA.

Vad är risken för att diplomatiska hänsyn kommer att påverka?

– Vi är inte ute efter att skydda någon. Vi är inte ute efter att skydda någon stat eller individ. Vi vill inte se straffrihet för gärningsmännen, svarar Lacroix, som 2011–2014 var Frankrikes ambassadör i Sverige.

Margot Wallström vet inte varför Starr utelämnade uppgifter som pekade mot den kongolesiska regeringen.

– Jag har inga detaljer om hur det har gått till. Nu är det viktigt för den som är ansvarig, Petit, för uppföljningen av detta att han reder ut om det finns handlingar som han inte har tillgång till. Det är viktigt att han får allt material som finns.

– Så fort vi (regeringen) hörde kritik mot Starrs utredning förde vi fram det till generalsekreteraren och sade att det här måste ni ta itu med, säger utrikesministern som också framhåller att Zaida Cataláns familj genom regeringens försorg fick träffa FN:s generalsekreterare António Guterres för att föra fram sina farhågor och synpunkter på utredningen.