Annons

FN: Bevis om brott mot mänskligheten i Myanmar

Det finns allt fler bevis för brott mot mänskligheten i Myanmar sedan förra årets militärkupp, uppger FN. Det handlar bland annat om mord, tortyr och sexuellt våld.
Myanmar • Publicerad 9 augusti 2022
Demonstranter som protesterar mot militärkuppen. Arkivbild.
Demonstranter som protesterar mot militärkuppen. Arkivbild.Foto: AP/TT

Enligt FN-utredare är kvinnor och barn särskilt utsatta.

"Det finns gott om tecken på att det sedan det militära maktövertagandet i februari 2021 begåtts brott i en omfattning och på ett sätt som utgör ett omfattande och systematiskt angrepp mot civilbefolkningen", uppger utredarna i ett uttalande.

Annons

Militärjuntan tog makten den 1 februari i fjol med förevändningen att den civila regeringen, ledd av Aung San Suu Kyi, hade vunnit valet 2020 med hjälp av valfusk. Påståendet avfärdades av landets valkommission.

Juntan har genomfört blodiga tillslag mot oliktänkande.

Enligt FN:s utredare visar de insamlade bevisen att "sexuella och könsbaserade brott, inklusive våldtäkter och andra former av sexuellt våld, och brott mot barn, har utförts av medlemmar av säkerhetsstyrkor och beväpnade grupper".

– Gärningsmännen bakom dessa brott måste veta att de inte kan fortsätta att agera ostraffat, säger FN:s särskilde Myanmarutredare Nicholas Koumjian.

Barn i Myanmar har dödats, torterats, fängslats och utsatts för sexuellt våld, enligt utredarna. Det finns också bevis för att det pågår flertalet väpnade konflikter som intensifieras i landet.

FN:s bevisning består bland annat av intervjuer, dokument och foton.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons