Annons

FN: Barnarbete ökar i världen

Antalet barn som tvingas arbeta ökar för första gången på 20 år, och miljoner fler riskerar att sättas i arbete i pandemins spår, enligt en ny rapport.
Världen • Publicerad 10 juni 2021
Ett barn i en ballongfabrik i Dhaka, Bangladesh. Bilden är tagen 2012.
Ett barn i en ballongfabrik i Dhaka, Bangladesh. Bilden är tagen 2012.Foto: A.M. Ahad/AP/TT

160 miljoner barn i världen tvingas arbeta, enligt en rapport framtagen av FN-organet Unicef och Internationella arbetsorganet ILO.

Det är 8,4 miljoner fler än för fyra år sedan och första gången sedan 2000 som antalet inte minskar. Framför allt ser man en ökning av arbetande barn mellan fem och elva år.

Annons

"De nya beräkningarna är en väckarklocka. Vi kan inte vänta medan en ny generation barn utsätts för risker", säger ILO:s generaldirektör Guy Ryder i ett pressmeddelande.

Jordbrukssektorn står för omkring 70 procent av barnen i barnarbete.

Rapporten varnar vidare för att omkring nio miljoner barn riskerar att tvingas in i arbete till slutet av 2022 till följd av pandemin, och att de som redan arbetar kan behöva arbeta fler timmar eller under sämre förhållanden.

"Vi tappar mark i kampen mot barnarbete och det senaste året har inte gjort den kampen lättare", säger Unicef-chefen Henrietta Fore i pressmeddelandet.

"Nu, väl in i ett andra år av globala nedstängningar, stängda skolor, ekonomiska störningar och krympta nationella budgetar tvingas familjer att göra hjärtskärande val. Vi uppmanar regeringar och internationella utvecklingsbanker att prioritera investeringar i program som kan få barn ut ur arbetskraften och tillbaka till skolan, samt i program för socialt skydd som kan hjälpa familjer så att de inte behöver göra dessa val", fortsätter hon.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons