Annons

FN: Nära 690 000 har flytt striderna i Syrien

Syrien • Publicerad 10 februari 2020
Syrier på flykt undan regimstyrkornas intensiva offensiv. Arkivbild från i slutet av januari.
Syrier på flykt undan regimstyrkornas intensiva offensiv. Arkivbild från i slutet av januari.Foto: Ghaith Alsayed/AP/TT

Omkring 690 000 människor i nordvästra Syrien har tvingats på flykt som en följd av regeringsstyrkornas omfattande offensiv i Idlib- och Aleppoprovinsen. Bara den senaste veckan har enligt FN nära 100 000 flytt flygbombningar och markstrider.

Regimen har sedan i december med understöd av Ryssland intensifierat sina räder i ett av de sista och starkaste rebellfästena.

Annons

– Antalet människor som tvingas lämna sina hem i den här krisen ökar nu utom kontroll, säger David Swanson, talesman för FN-organet Ocha.

Flyktingströmmen är en av de största i det nio år långa inbördeskriget och kan bli en av de värsta humanitära katastroferna i konflikten. Flyktinglägren är överfulla och människor tvingas sova i bilar och utomhus i den bitande kylan.

Rättad: I en tidigare version angavs fel siffra från FN.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons