1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Flyttcirkusen ska lyfta Sverige i EM-kvalet

VM-bronset följdes av en flyttcirkus.
När fotbollslandslaget nu är samlat på nytt, kommer många svenska spelare från nya hemmiljöer.
Sofia Jakobsson under måndagens träning med fotbollslandslaget på Gutavallen i Visby.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Gerhardsson kommer själv till samlingen från ett tält.

Efter sommarens VM-brons tog Sveriges förbundskapten en vecka helt ledigt med familjen, och nyligen tog han ytterligare fyra dagars semester – för att gå på festival.

– Jag var iväg med en kompis på en festival i Wales. Det var fullständig avkoppling. Man tältar i fyra dagar med musik på fem scener. Man står eller småhoppar i tolv timmar om dagen. Jag gillar den miljön, säger Peter Gerhardsson.

Lettland borta

Han gillar även den miljön han nu befinner sig i. På måndagen samlades fotbollslandslaget på Gotland för en veckas uppladdning inför EM-kvalpremiären borta mot Lettland nästa tisdag.

Sommaren gjorde brandgul comeback över Gutavallen i Visby, och spelarna såg inte särskilt mätta ut trots att de nu ska byta kamp om VM-medaljer mot EM-kvalmatch mot 93:e-rankade Lettland.

– Det känns jättekul att vara tillbaka. Den här energin som finns från VM... det känns härligt att bygga på det inför EM-kvalet. Det ska bli kul att se hur vi kan ladda om, säger Sofia Jakobsson.

29-åringen är en av flera spelare som har bytt klubb under sommaren. Tillsammans med landslagskompisen Kosovare Asllani har Jakobsson flyttat till storsatsande spanska CD Tacón, som från och med nästa säsong blir Real Madrid.

– Jag har fått jättebra uppfattning både av laget, av vad klubben vill och av staden, säger Sofia Jakobsson.

Många flyttlass

Den spanska ligasäsongen har inte börjat än, men Jakobsson och Asllani har under försäsongen visat att de som lagets anfallsduo blir viktiga pjäser under klubbens första år i högstadivisionen.

– Det är ett nytt lag med många unga spelare. Men vi har fått in fem spelare som alla håller väldigt hög klass, och det kommer förmodligen komma ett par till före ligastarten. Det är klart att det är en utmaning i början, men jag vet att klubben har en stor framtid, och det är väldigt kul att vara med från början.

Under sommaren har också Linda Sembrant gått till Juventus, Amanda Ilestedt till Bayern München och Hedvig Lindahl till Wolfsburg. Nyckelspelare som Fridolina Rolfö (Wolfsburg) och Nilla Fischer (Linköping) har också nya omgivningar, men saknas under landslagssamlingen på grund av skador.

Varken Sofia Jakobsson eller Peter Gerhardsson tror att de många klubbytena kan vara negativa för landslaget.

– Om du inte har tillräckligt bra klubbmiljö så påverkar det landslaget. Men här är det ju ingen som har blivit borttvingad, utan man har bytt för att man vill till en annan klubb. I de här fallen har alla flyttat uppåt, vilket naturligtvis är positivt, säger Gerhardsson.

– Jag hoppas att det är till gagn från oss.

Läs mer

Granskningen av Kambua

Tros vara världens största ponzibedrägeri

Kryptodrottningen försvann med pengarna från sin fejkade kryptovaluta.

Nöjesnostalgi – del 2

Återblicken: Lundells skandalspelning i utsåld slottsruin

Historien om den skandalomsusade spelningen från 1985.

Coronavirus

FHM:s generaldirektör riktar kritik mot turister på Öland

Johan Carlson: ”Att röra sig ute i landet får inte innebära att man har en annan hållning till viruset.”

Kalmar

MC-olycka: Väg 25 stängdes av – två fördes till sjukhus

Strax innan klockan sex på torsdagskvällen inkom larmet.

Kalmar

Länet: 39-åring hotade begå brott mot kommunalråd

Två politiker, däribland kommunalrådet i Mönsterås, samt en brottmålsadvokat är några av elva personer i länet, som ska ha blivit offer för en 39-årig mans hot och förföljelser.

Har fast jobb och bostad – utvisas

Socialdemokraterna stödjer Monir Jafaris kamp om att få stanna

– Migrationsverket har gjort en oerhört strikt tolkning av regelverket, säger Maria Ixcot Nilsson (S).