Annons

Flygbolag: Tekniska problem på kraschat plan

Det ryska flygplan som kraschlandade i Moskva vände tillbaka och nödlandade av tekniska skäl, uppger flygbolaget Aeroflot.
41 personer omkom i kraschen.
Ryssland • Publicerad 6 maj 2019
Människor flydde det brinnande planet på en nödrutschkana.
Människor flydde det brinnande planet på en nödrutschkana.Foto: Riccardo Dalla Francesca

Enligt Aeroflot var det något med tekniken på planet som tvingade det att vända om, och planet fattade sedan eld vid landningen.

"Efter starten rapporterade besättningen in en avvikelse och bestämde sig för att vända tillbaka till flygplatsen. Klockan 6.30 nödlandande flygplanet" meddelar flygplatsen Sjeremetjevo i ett uttalande.

Pilot: Blixt orsakade nödläge

Annons

Flera av passagerarna vittnar om att planet träffades av blixten innan det vände om och kraschade.

– Planet vände om och landade hårt. Vi var så rädda att vi nästan förlorade medvetandet. Planet hoppade på landningsbanan som en gräshoppa och fattade sedan eld på marken, säger Pjotr Egorov, en av de överlevande ombord, till den ryska tidningen Komsomolskaja Pravda.

Piloten säger också till reportrar att blixten slog ut kommunikationssystemet och att det var det som orsakade olyckan.

– Vi lyckades få tillbaka kommunikationen genom nödfrekvensen på radion. Men täckningen fungerade bara en kort stund och bröts hela tiden, säger piloten till Komsomolskaja Pravda.

Inga slutsatser

Utredare av kraschen vill inte dra några slutsatser om anledningen till haveriet innan en ordentlig utredning har slutförts, och de tittar på flera olika orsaker till att planet tvingades nödlanda.

Planet var ett regionalt flygplan med kapacitet för 75 till 95 passagerare av typen Suchoj Superjet 100. Det finns inga planer på att stoppa flygningar med planmodellen, uppger Rysslands katastrofdepartement, enligt den statliga ryska nyhetsbyrån Ria Novosti.

Vägrade lämna bagage

Källor uppger för den ryska nyhetsbyrån Interfax att evakueringen av planet sinkades av passagerare som försökte få med sig sitt handbagage på vägen ut ur det brinnande planet.

Planet var på väg till den nordvästra staden Murmansk. 41 människor av de 78 ombord på flygplanet omkom i kraschen, minst två av dem var barn enligt de inledande uppgifterna. Elva skadades och tillståndet är kritiskt för tre av dem.

En tre dagar lång landssorg är utlyst från måndagen i regionen.

President Vladimir Putin och premiärminister Dmitrij Medvedev har uttryckt sina kondoleanser efter kraschen.

Rättad: I en tidigare version av texten angavs en felaktig manöver strax före nödlandningen.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons