Annons

Flest arbetsolyckor med våld i särskolan

Personal inom särskola anmäler relativt sett flest arbetsolyckor med sjukfrånvaro orsakat av hot och våld, jämfört med andra yrken. Det visar siffror från Arbetsmiljöverket som rapporterar om.
Arbete • Publicerad 14 augusti 2022
Särskolepersonal råkar ut för flest arbetsolyckor med sjukfrånvaro. Arkivbild.
Särskolepersonal råkar ut för flest arbetsolyckor med sjukfrånvaro. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Särskolan är en skolform för elever med intellektuell funktionsnedsättning. Mellan 2017 och 2021 anmäldes 7,7 arbetsolyckor med sjukfrånvaro per 1 000 anställda orsakat av hot och våld i grundsärskolan, och 6,1 i gymnasiesärskolan.

Det kan jämföras med 1,9 anmälda arbetsolyckor inom polisen, och 1,6 inom kriminalvården.

Annons

En förklaring kan enligt Arbetsmiljöverket vara att polisen är rustad för att hantera situationer av hot och våld, medan en grundsärskolelärare inte alltid har de förutsättningarna.

– En del som går i särskolan är utåtagerande och en del saknar tal. Det kan därför bli en frustration att inte kunna säga om det exempelvis hänt något eller om man känner sig orolig, och då kan det bli att de i stället biter, sparkar eller delar ut slag, säger Malin Sanz, lärare på Myrängsskolans grundsärskola i Täby, till SVT.

– Det gäller att ha en planerad verksamhet, så att eleverna vet vad som ska hända. Då är det ingen fara.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons