Annons

Flera upptäckta utbrott av kaningulsot

Djur • Publicerad 11 augusti 2021
Virussjukdomen kaningulsot härjar i delar av landet. Farsoten är inte farlig för människor men är mycket dödlig för tamkaniner. Arkivbild.
Virussjukdomen kaningulsot härjar i delar av landet. Farsoten är inte farlig för människor men är mycket dödlig för tamkaniner. Arkivbild.Foto: Johan Engman/TT

Den dödliga virussjukdomen kaningulsot har fått stor spridning i delar av landet. Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) rekommenderar nu kaninägare på Västkusten att vaccinera sina tamkaniner, rapporterar P4 Kristianstad.

I juli kom rapporter om att Gävle drabbats av farsoten vilket dödat flera vildkaniner i området. Nu har utbrott upptäckts i Halland och Skåne.

Annons

Kaningulsot smittar inte människor men är mycket dödlig för tamkaniner. De flesta som insjuknar dör inom 12–36 timmar, sällan med några tydliga symptom.

– Det behövs så lite virus för att smitta och det sprids så lätt, säger Henrik Uhlhorn, biträdande statsveterinär på SVA, till radion.

Sjukdomen drabbar främst kaniner, men en variant kan även drabba vissa arter av hare. Den smittar via direktkontakt, förorenade föremål och insekter, och kan indirekt även spridas via människor. Flera månader efter att det funnits en sjuk kanin på en plats kan virus finnas kvar.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons