Annons

Flera skadade i kraftig explosion i Linköping

En kraftig explosion har inträffat utomhus i centrala Linköping. Fönster och balkonger har förstörts på flera fastigheter och ett 20-tal personer har skadats lindrigt i smällen.
Linköping • Publicerad 7 juni 2019
En kraftig explosion har inträffat utanför ett flerfamiljshus i Linköping.
En kraftig explosion har inträffat utanför ett flerfamiljshus i Linköping.Foto: Jeppe Gustafsson/TT

– Det är oklart i nuläget varför det har hänt och vad det i så fall är riktat mot eller om det handlar om en olycka, säger polisens presstalesperson Åsa Willsund till TT.

Här saknas innehåll

Larmet om explosionen kom till polisen klockan 9.02 på fredagsmorgonen. Den inträffade utomhus men bilder från platsen visar att fasaderna på åtminstone två närliggande bostadshus fått svåra skador. Fönsterrutor är krossade och flera balkonger är förstörda.

Annons

– Vi har 19 personer som är lindrigt skadade som har samlats upp i en buss vid Linköpings simhall. De kommer att föras till lasarettet i Motala för vård, säger Katarina Nestor på regionens pressjour.

En person har förts till sjukhus med ambulans, enligt SOS Alarm. Polisen har ännu inte fått uppgifter om att någon skadats allvarligt i explosionen. Inte heller region Östergötlands pressjour har några uppgifter om allvarliga personskador.

Flera kvarter kring detonationsplatsen har spärrats av och nationella bombskyddet är på väg till Linköping.

– De är på väg för att hjälpa oss att ta reda på vad som hänt, säger Åsa Willsund.

En anmälan om allmänfarlig ödeläggelse har upprättats.

Polisen uppmanar allmänheten att hålla sig utanför det avspärrade området.

– Det finns ingen information om att det skulle finnas risk för fler detonationer men vi håller avspärrningarna för att inte få in personer till detonationsplatsen.

14 ambulanser har skickats till platsen.

– Man har kraftsamlat och skickat ambulanser från flera olika håll, säger Sofie Schmidt, teamledare vid SOS till TT.

Hör tre ögonvittnen berätta om explosionen

Här saknas innehåll

Här saknas innehåll

Här saknas innehåll

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons