Annons

Flera övergrepp under stadsfestival i helgen

Tre våldtäkter och lika många sexuella ofredanden. Polisen fick in flera anmälningar under helgens stadsfestival i Piteå, vilken polisen beskriver som mörk.
Efter att ha mött många på plats tror kvinnojouren Lillasyster att mörkertalet är stort, skriver .
Brott • Publicerad 4 augusti 2022
Polisen beskriver helgens stadsfestival Piteå dansar och ler som stökig. Arkivbild.
Polisen beskriver helgens stadsfestival Piteå dansar och ler som stökig. Arkivbild.Foto: Adam Wrafter/SvD/TT

Helgens stadsfestival Piteå dansar och ler summeras av polisen som mörk med mycket fylla och flera allvarliga våldsbrott.

Bland annat fick polisen in tre anmälningar om våldtäkt samt tre anmälningar om sexuellt ofredande, varav två mot barn.

Annons

Kvinnojouren Lillasyster uppger att de har pratat med flickor och unga kvinnor som har berättat att de blivit utsatta för sexuella övergrepp, uppger PT.

– Den yngsta var 14 år. Hon hade blivit antastad av en man i 30-årsåldern, säger Tina Sandström, ordförande i kvinnojouren Lillasyster, till tidningen.

Hon förklarar att hon är ledsen och upprörd – men inte förvånad över vad som har hänt.

– Det finns förmodligen ett stort mörkertal då de flesta övergrepp inte anmäls. Det här är ytterligare ett uttryck för mäns våld mot kvinnor, att kvinnor inte kan gå på festival och känna sig trygga, säger hon, till PT.

Totalt omhändertogs 39 personer för fylleri varav 11 var underåriga och lämnades över till socialtjänst och vårdnadshavare.

Trots en satsning från festivalens sida för att hålla fler ungdomar nyktra, var det mycket ungdomsfylla i år, vilket fick festivalgeneralen Fredrik Nilsson att reagera. Han vill nu se ett större ansvarstagande från vårdnadshavarna:

– Var är föräldrarna? Det gör mig både förbannad och upprörd, sade han till PT, tidigare i veckan.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons