Annons

Flera lokalpolitiker spred rasistisk propaganda

Fem lokalpolitiker från Sverigedemokraterna och en person från Kristdemokraterna har öppna kopplingar till högerextremism och har spridit högerextrem och rasistisk propaganda i sociala medier. Det rapporterar Expressen som tillsammans med Expo kartlagt samtliga kandidater i årets val.
Politik • Publicerad 8 september 2022
Flera lokalpolitiker har spridit högerextrem och rasistisk propaganda i sociala medier, enligt en granskning av Expressen och Expo. Arkivbild.
Flera lokalpolitiker har spridit högerextrem och rasistisk propaganda i sociala medier, enligt en granskning av Expressen och Expo. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

En av kandidaterna för SD har bland annat skrivit ”Är det inte dags att vi utrotar dom här jävla muslimerna” på Facebook 2015. Politikern har efter granskningen lämnat sin kandidatur i valet och han stryks från kommunlistan, enligt Expressen.

En annan SD-kandidat kommenterade dödsskjutningen av rapparen Einár med orden ”Det är ingen seger att leva som en neger”.

Annons

En tredje SD-kandidat har uppmanat sina följare att delta i en demonstration för nazistiska Nordiska motståndsrörelsen och har delat konspirationsteorier om att ett antal judiska familjer styr världen.

Flera av personerna har också varit medlemmar i den högerextrema rasideologiska organisationen Det fria Sverige.

SD: Tillfälligt avstängda

Sverigedemokraterna kommenterar nu granskningen:

"Vi kan bekräfta att vi öppnat medlemsärenden på samtliga, samt att de är avstängda under utredningens gång. Detta innebär att de inte är valbara på söndag", skriver partiets pressavdelning i ett mejl till TT.

Partiledaren Jimmie Åkesson verkar vilja tona ned avslöjanden.

– Några av dem hade varit på en fest på 90-talet , jag vet inte hur mycket det är värt i dag, säger Åkesson i samband med TV4:s partiledardebatt.

För över tio år sedan förklarade Åkesson att nolltolerans mot rasism rådet i partiet. Ända finns det kandidater som inte verkar ha hört det.

– Nolltoleransen manifesterar vi genom att plocka bort dem från listorna, säger Åkesson.

Tidigare rapport

I augusti publicerade researchföretaget Acta Publica en rapport där det framkom att 289 personer som kandiderar till höstens olika val för något av riksdagspartierna har gett uttryck för nazism eller rasism, varav 214 av dem står på SD:s listor.

Expressens kartläggning har ingen koppling till Acta Publicas granskning, men de nu granskade lokalpolitikerna kan även förekomma i den rapporten.

Annons

När Sverigedemokraterna i juli presenterade första delen av sin vitbok om partiets historia gjorde författaren klart att en inte så liten del av de som grundade partiet 1988 kom från nazistiska, rasistiska och odemokratiska sammanhang.

SD kommenterade i somras vitboken med att partiet numera är ett helt annat parti än vid grundandet.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons