Annons

Flera kvar att höra efter Jetline-olyckan

Flera av de drabbade i Jetline-olyckan på Gröna Lund förra veckan har fortfarande inte kunnat höras.
En kvinna är fortfarande för svårt skadad för att prata med utredare.
Olyckor • Publicerad 4 juli 2023
Den olycksdrabbade åkattraktionen Jetline på Gröna Lund. Arkivbild.
Den olycksdrabbade åkattraktionen Jetline på Gröna Lund. Arkivbild.Foto: Stefan Jerrevång/TT

Det satt 11 personer i vagnen som havererade i bergochdalbanan Jetline. För tre personer höll inte säkerhetsbygeln och de föll ut. En 35-årig kvinna omkom och en 50-årig kvinna skadades svårt när de föll till marken. Den 50-åriga kvinnans make lyckades klamra sig fast i en stålbalk.

– Även en del av dem som hölls kvar av byglarna har fått skador av olika grad när de har slagit i, några har fått svåra inre skador. Det är ju stora krafter som är inblandade, säger förundersökningsledare Christer B Jarlås, senior åklagare vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.

Annons

Att flera av de drabbade är minderåriga, vilket kräver särskilda barnförhör, samt att de bor i olika delar av landet gör att alla inte har kunnat höras än.

– Och en kvinna, hon som föll till marken, är fortfarande för svårt skadad för att höras, säger Christer B Jarlås.

Samtliga drabbade har tilldelats målsägarbiträde, berättar förundersökningsledaren.

Utredningen är fortfarande i sin början, betonar Jarlås. Förutom att de tekniska undersökningarna väntas ta tid ska även en rad personer som är inblandade i sådant som säkerheten, tekniken, tillverkningen och besiktningen höras framöver.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons