Annons

Flera åtal för kravaller efter koranbränning

I slutet av augusti ledde en koranbränning som drevs fram av den högerextreme danske politikern Rasmus Paludan till våldsamma upplopp i Malmö. Nu står det klart att sex personer åtalas för upploppen – och fler kan det bli, rapporterar
Brott • Publicerad 11 november 2020
Fredag den 28 augusti i Malmö: Polis går in för att släcka brinnande barrikader och skingra de demonstranter som samlats på Amiralsgatan som en reaktion på en koranbränning på Emilstorp i Rosengård. Arkivbild.
Fredag den 28 augusti i Malmö: Polis går in för att släcka brinnande barrikader och skingra de demonstranter som samlats på Amiralsgatan som en reaktion på en koranbränning på Emilstorp i Rosengård. Arkivbild.Foto: TT

Fem män och en kvinna– varav en i 30-årsåldern och resten mellan 16 och 17 år – åtalas för våldsamt upplopp den 28 augusti. Samtliga är bosatta i Malmö. I två ytterligare fall, varav ett handlar om en person under 15 år, har förundersökningen lagts ner.

De våldsamma upploppet ägde rum i stadsdelen Rosengård och följde efter en koranbränning och en icke tillståndsgiven manifestation, där det bland annat sparkades på Koranen. Busskurer krossades, lyktstolpar vältes och polisfordon utsattes för skadegörelse.

Enligt tidigare beräkningar kommer skadegörelsen kosta stadens skattebetalare en miljon kronor. Det handlar om trasiga trafikljus, förstörda vägskyltar och upprivna gatstenar som lagats eller ersatts.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons