Annons

Två brandmän döda i explosion i Paris

Två brandmän har omkommit och närmare 50 människor skadats i en kraftig explosion i ett shoppingkvarter i centrala Paris.
Olyckan tros ha orsakats av en gasläcka.
Publicerad 12 januari 2019
Brandmän i arbete utanför bageriet där explosionen inträffade.
Brandmän i arbete utanför bageriet där explosionen inträffade.Foto: Benoit Tessier/Reuters/TT

Frankrike

Explosionen ägde rum i ett bageri vid gatan rue de Trévise i den franska huvudstadens nionde arrondissement. På bilder från platsen syns hur hela byggnadens bottenvåning är urblåst och hur bråte och skadade fordon låg utspridda på gatan utanför efter smällen.

Annons

– Det var en hög explosion som hördes ända hit. Vi kände hur byggnaden skakade till, säger en anställd vid hotellet Holiday Inn Paris Opera, några kvarter från bageriet, över telefon till TT.

Två brandmän har omkommit i olyckan, uppgav myndigheterna under eftermiddagen. Därmed reviderade man tidigare uppgifter från inrikesminister Christophe Castaner om fyra döda.

Därutöver vårdas tio personer, varav en brandman, med allvarliga skador. Ytterligare 37 människor har skadats lindrigt.

Remy Heitz, åklagaren som utreder explosionen, säger att man snabbt kunde slå fast att det rört sig om en olycka. Brandmän hade ryckt ut till platsen efter larm om en gasläcka, när explosionen inträffade.

– Först var det en gasläcka och brandmän anlände, sen inträffade en explosion som orsakade en brand, säger Heitz enligt nyhetsbyrån AFP.

Enligt Parispolisens första uppgifter på Twitter tycktes explosionen ha föregåtts av en brand.

Omkring 200 brandmän arbetade med att släcka lågorna efter explosionen och evakuera boende ovanför bageriet.

Ett ögonvittne som Reuters talat med beskriver de kaotiska scenerna efter olyckan:

– Det låg krossat glas överallt, butiksfasader var urblåsta och rutor krossade upp till tredje och fjärde våningen, säger 38-åriga David Bangura.

Bageriet ligger i ett turisttätt shoppingområde i närheten av tunnelbanestationen Grands Boulevards. Enligt de öppettider bageriet angett på Google är det stängt under helgen.

Annons

Parispolisen var sedan tidigare i högt beredskapsläge med anledning av att rörelsen gula västarna i dag planerat protester för nionde helgen i rad.

(TT)

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons