Annons

Fler vill rösta före valdagen

Från och med onsdagen kan man förtidsrösta i EU-valet, något som allt fler svenskar väljer att göra.
EU-valet • Publicerad 7 maj 2019
Allt fler väljer att rösta i förtid. Arkivbild.
Allt fler väljer att rösta i förtid. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Andelen förtidsröstare har ökat under de senaste EU-valen.

Vid valet 2009 var 30 procent av rösterna förtidsröster. Vid nästa EU-val, 2014, låg siffran på 36 procent, enligt statistik från Valmyndigheten.

Annons

– Vi kan konstatera att förtidsröstningen ökar. Den traditionella väljaren som tar på sig finkostymen och går till sin egen vallokal på valdagen är mindre vanlig i dag, säger Maria Nordström.

– I dag är man mer flexibel och reser mer, samtidigt som man har högre förväntningar på att man ska kunna delta i valet oavsett var man befinner sig, fortsätter hon.

Enklare att rösta

Antalet förtidsröstare i riksdagsvalen började öka redan under 70-talet. Längre bakåt i tiden var många av dem som förtidsröstade högutbildade personer som reste mycket.

– I takt med att förtidsröstningen har ökat har också skillnaderna mellan vallokalröstarna och förtidsröstarna minskat, säger Stefan Dahlberg, docent i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Antalet förtidsröstare minskade igen i takt med att postkontor stängdes runtom i landet under 1990-talet (fram till 2006 hade Posten ansvaret för förtidsröstningen). Inför riksdagsvalet 2006 tog kommunerna över ansvaret.

– Andelen förtidsröstare exploderade då i antal och det har fortsatt att öka. Röstmottagningsställena har blivit fler och i samband med det ökar antalet förtidsröstare, säger Stefan Dahlberg.

– När det till exempel finns röstmottagningar i gallerior, som människor besöker ofta, blir det enklare att rösta. Det gör att fler väljer att rösta i förtid.

Omvända förhållanden

Över tid har det skett förändringar när det gäller vilka partisympatisörer som väljer att förtidsrösta. Socialdemokraterna var exempelvis starkare i de traditionella vallokalerna fram till de fyra senaste riksdagsvalen, då de var starkare i förtidsröstningslokalerna.

– För Moderaterna är förhållandena omvända. Från 1982 fram till valet 2014 var Moderaterna starkare i förtidsröstningen, men 2014 var Moderaterna för första gången starkare i vallokalen, säger Stefan Dahlberg.

Jenny Rydberg/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons