Annons

Fler vaccinerade även i fängelser och häkten

Snart har hälften av alla personer som sitter i fängelse eller häkte i Sverige fått vaccin.
Efter ett särskilt isolerat pandemiår kommer de snart kunna träffa sina anhöriga eller gå på permission som vanligt.
Coronaviruset • Publicerad 4 juni 2021
Vaccinationen pågår även i Sveriges fängelser och häkten. Arkivbild.
Vaccinationen pågår även i Sveriges fängelser och häkten. Arkivbild.Foto: Leif R Jansson/TT

Kriminalvårdens sjukvårdspersonal har delat ut 2 955 doser av covidvaccin till personer som sitter i dess fängelser och häkten. Det är drygt 41 procent av alla fångar, sett till det totala antal som räknades in i måndags.

Utöver dessa doser har den ordinarie sjukvården kommit till vissa fängelser eller häkten och delat ut sprutor, i ett antal som ännu inte redovisats.

Annons

Kriminalvården lyfter själva fram högsäkerhetsfängelset Kumla som ett exempel, där minst 200 personer nyligen fick vaccin på en och samma dag.

Samma sida plexiglaset

Under pandemin har särskilda smittskyddsregler gällt vid besök och permissioner, för att smittan inte skulle få fäste i redan överfyllda fängelser och häkten.

Fångar har till exempel haft väldigt begränsade möjligheter till permission. Två veckor efter att de har vaccinerat sig kommer de kunna beviljas permission på egen hand, i de fall där det är aktuellt, och dessutom kunna övernatta i det fria. Detta gäller också fångar som haft covid-19 och fått antikroppar.

Besökare har inte heller fått ha närkontakt med sina fängslade anhöriga, även om det sedan i höstas görs undantag för barn under tolv år.

Fångar som varit sjuka kan efter ett snabbtest kringgå reglerna och träffa sina anhöriga utan bevakning eller plexiglas i besöksrummet. De som fått två vaccinsprutor kommer efter två veckors tid också att undantas från samma regler.

Att en besökare vaccinerat sig räcker dock inte i dagsläget – där väntar Kriminalvården på de vaccinationsintyg som införs nästa månad.

Sikte på midsommar

Hittills har 60 personer som bedöms löpa särskild risk vid ett insjuknande fått två vaccindoser.

Kriminalvården beräknar att "de flesta" kommer att ha erbjudits en första spruta innan midsommar. Prioriteringsordningen är samma som på andra sidan murarna.

Viljan att ta emot vaccinet varierar dock. Den är högre i fängelserna än i häktena, berättar Kriminalvårdens presstjänst för TT.

I Sverige i stort har drygt 3,8 miljoner personer – drygt 47 procent av den vuxna befolkningen – fått minst en vaccinspruta.

I måndags satt 4 728 personer i fängelse och 2 442 personer i häkte i Sverige.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons