Annons

Fler tror på stigande bopriser

Över hälften av hushållen räknar med att bopriserna stiger framöver, och de som tror på sjunkande priser blir allt färre. Det visar SEB:s boprisindikator för april.
Ekonomi • Publicerad 11 april 2022
Över hälften av hushållen räknar med stigande bopriser, visar SEB:s boprisindikator. Arkivbild
Över hälften av hushållen räknar med stigande bopriser, visar SEB:s boprisindikator. ArkivbildFoto: Fredrik Sandberg/TT

Andelen hushåll som tror på stigande priser det kommande året ligger på 52 procent, en ökning med 5 procentenheter jämfört med i mars.

De mer optimistiskt lagda blir samtidigt allt färre. Bara 13 procent tror på sjunkande priser, en minskning med 5 procentenheter jämfört med förra månaden.

Annons

"Det är fortfarande tidigt på året men bostadsmarknaden ser hittills ut att stå pall för ett allt mer osäkert ekonomiskt läge. Trots ett markant högre inflationsklimat och stigande boräntor har bostadspriserna ökat under det första kvartalet och enligt hushållen kommer utvecklingen att hålla i sig det kommande året", säger SEB:s privatekonom Américo Fernández i ett pressmeddelande.

Fler tror också på fortsatt stigande räntor. Hushållen räknar med att reporäntan om ett år ligger på 1,13 procent, den högsta nivån på närmare tio år. Ändå minskar andelen som planerar att binda sina rörliga bolåneräntor från 17 till 10 procent.

Boprisindikatorn motsvarar skillnaden mellan andelen som tror på stigande respektive fallande priser. I SEB:s aprilundersökning hamnar den på 39, en ökning med 10 enheter jämfört med i mars.

Undersökningen, som genomförs månatligen av Demoskop, bygger på webbintervjuer med cirka 1 000 personer.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons