Annons

Fler spannmålsfartyg har lämnat Ukraina

Ukraina • Publicerad 5 augusti 2022
Ett fartyg lastat med spannmål lämnar hamnen i Odessa i Ukraina under fredagen.
Ett fartyg lastat med spannmål lämnar hamnen i Odessa i Ukraina under fredagen.Foto: Nina Lyashonok/AP/TT

Tre nya fartyg lastade med spannmål har under fredagsmorgonen lämnat ukrainska hamnar, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Två av dem avgick från Tjornomorsk och det tredje från Odessa. Fartygen uppges ha totalt 58 000 ton vete i lasten.

Transporterna har möjliggjorts efter en överenskommelse som syftar till att få i gång spannmålsexporten från Ukraina. Leveranserna har hindrats av kriget och Rysslands blockad i Svarta havet.

Annons

Ukraina har uppgett att ytterligare en rad fartyg lastade med spannmål står redo i hamnarna. Man anklagar samtidigt Ryssland för att stjäla spannmål på ockuperat territorium och exportera det till allierade länder.

Det första fartyget kunde i onsdags segla vidare från Bosporen i Turkiet mot Tripoli i Libanon efter att lasten godkänts av ett tjugotal inspektörer.

Överenskommelsen som både Ukraina och Ryssland skrev under med Turkiet och FN slår fast att lastfartyg från tre hamnar – Odessa, Pivdennyj och Tjornomorsk – ska garanteras säker passage genom Svarta havet.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons