Annons

Fler sorkar ökar risken för borrelia

Fler sorkar orsakar mer borrelia – men med minst ett års fördröjning. Forskare ser också en klar koppling till risken för människor att drabbas av sjukdomen sorkfeber.
Medicin • Publicerad 13 augusti 2021
Forskare i Finland har konstaterat ett klart samband mellan antalet sorkar och antalet fall av borrelia och sorkfeber. Arkivbild.
Forskare i Finland har konstaterat ett klart samband mellan antalet sorkar och antalet fall av borrelia och sorkfeber. Arkivbild.Foto: Hasse Holmberg/TT

Finländska forskare vid universiteten i Jyväskylä och Uleåborg har jämfört sorkpopulationens svängningar i mellersta Finland och Norra Savolax med antalet rapporterade fall av sorkfeber och borrelia i landskapen.

Antalet fall av sorkfeber bland människor följer förändringarna i sorkpopulationen med ett par månaders fördröjning.

Annons

För borrelians del är kopplingen till sorkpopulationens storlek mer invecklad. En vanlig fästing som suger blod ur en borreliainfekterad sork blir vid ett års ålder en nymf som kan föra smittan vidare till människor. Vid två års ålder är fästingen vuxen, och kan även då föra smittan vidare till människor. Arten taigafästing, i sin tur, biter vanligtvis människor först när den nått vuxenstadiet.

Sorkfeber orsakas av ett puumalavirus som enbart sprids av skogssorkar. I Sverige finns sorkfeber i princip bara norr om Dalälven, i Dalsland och i Värmland. Vanligen rapporteras mellan 100 och 500 fall om året, enligt 1177.

Människor smittas normalt när sorkens avföring eller urin blandas med damm i inandningsluften. Sjukdomen visar sig två–fyra veckor efter att man smittats, och till de typiska tecknen hör bland annat hög feber och njursymptom. Sjukdomen smittar inte mellan människor.

Obehandlad borrelia kan leda till kronisk sjukdom med symptom bland annat i nervsystemet, lederna och hjärtat.

Studien har publicerats i tidskriften Scientific Reports.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons