Annons

Fler rån mot funktionsnedsatta under pandemin

Brott • Publicerad 13 augusti 2020
Det har skett en kraftig ökning av antalet rån mot funktionsnedsatta. Arkivbild.
Det har skett en kraftig ökning av antalet rån mot funktionsnedsatta. Arkivbild.Foto: Martina Holmberg / TT

Det har skett en kraftig ökning av antalet rån mot funktionsnedsatta. Under årets första sex månader anmäldes nästan sex gånger fler personrån mot funktionsnedsatta än under samma period i fjol, enligt Brottsförebyggande rådet (BRÅ) rapporterar Ekot.

Det var när coronaviruset spridning i Sverige började ta fart i mars–april som antalet anmälningar började öka och under första halvåret 2020 anmäldes 173 personrån mot funktionsnedsatta, jämfört med 31 rån året innan. Samtidigt ökade inte anmälda personrån mot ej funktionsnedsatta personer.

Annons

– Man ska ta hjälp av släkt, vänner och grannar och det skapar en möjlighet för dem som inte är så nogräknade att utge sig för att vara en god granne eller att man kommer från en volontärverksamhet eller liknande, säger Jan Lundbeck på BRÅ, till Ekot.

Rättad: I en tidigare version fick Jan Lundbeck ett annat efternamn.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons