Annons

Fler rädda för it-brottslighet

Allt fler svenskar oroar sig för att drabbas av it-relaterad brottslighet, visar en undersökning som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) genomfört.
Brott • Publicerad 4 oktober 2022
Undersökningen visar också att fler har säkrare internetvanor nu jämfört med tidigare. Till exempel använder nästan 95 procent skärmlås, enligt MSB. Arkivbild.
Undersökningen visar också att fler har säkrare internetvanor nu jämfört med tidigare. Till exempel använder nästan 95 procent skärmlås, enligt MSB. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Över 40 procent av de som svarat på enkäten uppger att de under det senaste året har upplevt större oro för att utsättas för den typen av brott.

Samtidigt visar undersökningen att fler har skaffat sig säkrare internetvanor. Till exempel anser de flesta att de vet hur de kan skydda sig i den digitala världen.

Annons

Lotta Mauritzson, projektledare på polisens nationella bedrägericentrum, höjer ändå ett varningens finger:

"Trots att så många anser sig känna till hur de ska skydda sig mot digitala brott anmäls över 200 000 brott årligen", säger hon i ett pressmeddelande.

Men det går åt rätt håll. Något fler använder sig till exempel av skärmlås på sina mobiler. Nästan 95 procent säger att de har skärmlås, jämfört med 2020 då motsvarande siffra var knappt 90 procent.

MSB skriver även att fler hanterar sin e-legitimation säkrare. Undersökningen visar också att endast en femtedel lösenordshanterare 2020 – numera är andelen en tredjedel.

Myndigheten har genomfört undersökningen sedan 2019. Totalt har 1 077 personer i åldern 18-79 svarat på enkäten och svaren samlades in den 8-16 september.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons