Annons

Fler polisdödade men färre mord i Rio

Brasilien • Publicerad 3 maj 2019
Wilson Witzel är guvernör i den brasilianska delstaten Rio sedan årsskiftet. Arkivbild.
Wilson Witzel är guvernör i den brasilianska delstaten Rio sedan årsskiftet. Arkivbild.Foto: Bruna Prado/AP/TT

I genomsnitt fem personer per dygn. Så många dödades av polisen i den brasilianska delstaten Rio under årets första kvartal, samtidigt som antalet mord i området sjönk mycket drastiskt under perioden.

Det är under de tre första månaderna med Wilson Witzel som guvernör i delstaten som statistiken skenar iväg åt två olika håll. Han gick till val på hårdare tag mot den enorma vågen av kriminalitet i staten, inte minst i storstaden Rio de Janeiro, och nu har polisen dödat 434 personer mellan januari och mars – en ökning med 17,9 procent jämfört med samma tid i fjol. Det är också det högsta kvartalssiffran sedan statistiken började föras 1998.

Annons

Under samma tid noterades 1 528 mord i Rio, en minskning med 18,2 procent från 1 868 mord under första kvartalet i fjol.

I mars klargjorde Witzel att polisen nu använder prickskyttar för att kunna bekämpa misstänkta på långa avstånd.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons