Annons

Fler partier men färre kandidater i årets val

Det råder ingen brist på partier att välja bland i årets lokalval till regioner och kommuner.
Men kandidaterna är färre än i förra valet, visar en rapport från Sveriges kommuner och regioner (SKR).
Politik • Publicerad 6 september 2022
Valsedlar i ett röstbås. Arkivbild.
Valsedlar i ett röstbås. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Enligt SKR:s rapport, som baseras på uppgifter från Valmyndigheten, ser det ut att bli minst 51 833 personer som kandiderar till kommunfullmäktige på söndag – omkring 1 400 färre kandidater än 2018.

I valet till regionfullmäktige har däremot antalet kandidater ökat något, med 170 personer till 12 599 kandidater. Totalt sett ställer alltså färre personer upp till region- och kommunvalen.

Annons

Antalet partier som ställer upp har ökat till samtliga val i år. 321 partier ställer upp i valet till kommunfullmäktige jämfört med 299 partier förra valet. 122 partier ställer upp till regionfullmäktige, jämfört med 102 i förra valet.

Balansen mellan män och kvinnor på förtroendevalda poster kommer, förstås, att bestämmas av söndagens val. Under mandatperioden 2018–2022 har män varit i majoritet. På regionnivå har 57 procent av de förtroendevalda varit män och på kommunnivå är 52 procent män.

Överlag är det jämnare mellan könen i de yngre åldersskikten än de äldre.

Notera att Valmyndighetens siffror hämtades in 12 augusti och att antalet kandidater och partier kan ha ändrats sedan dess.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons