Annons

Fler överlever med hormonläkemedel

Medicin • Publicerad 3 juni 2019
PSA-prov i form av ett blodprov för att upptäcka prostatacancer. Arkivbild.
PSA-prov i form av ett blodprov för att upptäcka prostatacancer. Arkivbild.Foto: Dan Hansson / SvD / TT

Två hormonläkemedel av den nya typen mot prostatacancer, enzalutamid och apalutamid, ökar chanserna för prostatacancerpatienter, visar två nya studier, .

I studierna kombinerades respektive nytt läkemedel med traditionell hormonbehandling i starten av behandlingen, och efter tre års uppföljning var överlevnadsgraden 80 procent med enzalutamid, jämfört med 72 procent för kontrollgruppen. För apalutamid var överlevnaden efter två år 82 procent, och 8 procentenheter lägre för kontrollgruppen.

Annons

Tidigare studier har visat att de nya hormonläkemedlen haft effekt när patienter redan har provat flera andra behandlingar, men de nya studierna visar alltså att de kan ha en plats även tidigt i behandlingen.

− De här resultaten är viktiga, inte minst för att de öppnar för att man kan anpassa behandlingen bättre till varje patient, säger urologiprofessor Jan-Erik Damber till Dagens Medicin.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons