Annons

Fler organdonationer hittills i år

Medicin • Publicerad 2 november 2020
Trots pandemi har antalet organdonationer ökat lite under årets första nio månader, jämfört med samma period i fjol. Bilden är tagen vid en njurtransplantation vid Karolinska institutet 2014.
Trots pandemi har antalet organdonationer ökat lite under årets första nio månader, jämfört med samma period i fjol. Bilden är tagen vid en njurtransplantation vid Karolinska institutet 2014.Foto: Jack Mikrut

Fram till den sista september i år har 141 personer donerat organ efter sin död, och därmed räddat eller förbättrat andra människors liv. Det är tolv fler än under samma period i fjol – trots den pågående coronapandemin, enligt Socialstyrelsen.

Trycket på sjukvården har som bekant varit extremt högt detta år, och ingen som avlidit med covid-19 har kunnat bli donator av smittskyddsskäl. Tidigare i år fanns det därför tecken på att antalet donationer skulle minska.

Annons

"Sjukvården, inte minst intensivvården, har gjort ett stort arbete för att upprätthålla donationsverksamheten", säger Agneta Holmström, chef för Nationellt donationscentrum vid Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Även om årets utfall hittills ser positivt ut råder det fortfarande brist på organ. Den nu pågående donationsveckan har till syfte att fler personer ska ta ställning för donation och göra det tydligt i donationsregistret.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons