Annons

Fler förgiftade av paracetamol

Antalet förgiftningsfall med paracetamol steg igen i fjol, rapporterar . Kraftigt ökad receptförskrivning är en del av problemet, misstänker Giftinformationscentralen (GIC).
Läkemedel • Publicerad 14 januari 2020
Nu ökar åter antalet förgiftningsfall med paracetamol. Arkivbild.
Nu ökar åter antalet förgiftningsfall med paracetamol. Arkivbild.Foto: Nora Lorek/TT

Paracetamol är den verkningsfulla substansen i läkemedel som exempelvis Alvedon och Panodil.

Överdosering av paracetamol har med små avbrott pågått under hela 2010-talet. GIC gjorde förra året en pilotstudie för att utreda hur mycket den receptfria försäljningen i dagligvaruhandeln spelat in.

Annons

Det visade sig att den receptbelagda försäljningen hade ökat rejält. Däremot har den receptfria legat stabilt, sedan den infördes 2009.

Under 2019 inkom 1 728 förfrågningar från vården om förgiftningsfall på grund av överdosering av paracetamol, enligt statistik från GCI som Läkemedelsvärlden begärt ut.

På listan över rapporterade fall ligger paracetamol fortsatt etta. Toppnoteringen kom 2017 med cirka 1 900 fall. Året därpå minskade antalet för första gången sedan 2013, till 1 561 fall.

– Den nedgången motsvarades helt av det antal fall som tidigare kunde kopplas till paracetamol med fördröjd frisättning, till exempel Alvedon 665. Indragningen av denna beredningsform gav en tillfällig minskning, men vi ser nu att paracetamolförgiftningarna fortsätter att öka och vara ett allvarligt problem, säger Johanna Nordmark Grass, överläkare och medicinskt ledningsansvarig vid GIC, till Läkemedelsvärlden.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons