Annons

Fler flyger – men stort tapp jämfört med 2019

I juli hade Swedavias flygplatser drygt 2,8 miljoner resenärer. Det är dubbelt så många jämfört med samma period förra året – men det motsvarar ett tapp på var fjärde resenär jämfört med juli 2019.
Ekonomi • Publicerad 8 augusti 2022
Swedavias flygplatser hade drygt 2,8 miljoner resenärer i juli. Arkivbild.
Swedavias flygplatser hade drygt 2,8 miljoner resenärer i juli. Arkivbild.Foto: Ali Lorestani/TT

Under juli hade hade Swedavias flygplatser 2 293 217 utrikesresenärer. Det är en ökning på 123 procent jämfört med samma period förra året, enligt det statliga flygplatsbolagets statistik. Resande inom Europa stod för den överlägset största delen av utrikestrafiken.

Swedavia har dock betydligt färre utrikesresenärer nu jämfört med före pandemin. I juli hade de 22 procent färre sådana resenärer jämfört med samma månad 2019.

Annons

Inrikesflyget på några av landets flygplatser har minskat rejält. Flygplatserna i Kiruna, Östersund och Ronneby hade omkring 65 procent färre inrikesresenärer i juli 2022 jämfört med samma period år 2019. I Luleå var tappet betydligt mindre. Där hade antalet inrikesresenärer i juli sjunkit med 15 procent jämfört med samma månad 2019.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons